a fost odată….vama veche

Posted: August 19, 2008 in cand lumea din jurul tau doare, ganduri si ganduri
Tags: , , , , ,

a fost odată vama veche, acel loc idilic de îndepărtat de civilizaţie, unde răutatea, prostia şi tehnologia reuşeau cu greu să ajungă, locul în care puteai să te simţi liber de tot şi toate…a fost odată locul în care puteai dansa cu tălpile goale pe nisip până la răsărit, locul în care răsăritul îl priveai de pe plaja din faţa stufului cu o cana de ciocolată caldă în mână şi cu Boleroul lui Ravel în urechi; a fost odată locul unde nu conta cum arăţi, nu te simţeai hăituit de priviri libidinoase pe plajă sau în baruri, locul în care nu aveai nimic şi aveai totuşi totul. Locul libertăţii fără a înţelege prin libertate beţie până la pierderea cunoştiinţei, cum se crede, ci libertatea de prejudecăţi, de ranchiună şi complexe inutile, eliberarea de sine..

a fost…şi cu timpul a dispărut în praful ridicat de roţile maşinilor care-mai-de-care pe nisip, în mirosul de alge şi meduze, în munţii din ce în ce mai mari de gunoaie de pe plajă, în zgomotul de muzică mediocră ce începe să se audă pe la colţuri, în sclipiciul şi tocurile fetelor scăpate de prin alte staţiuni autohtone devenite deja neîncăpătoare fiţelor şi kitsch-urilor, în vocile sparte care răzbat la fiecare pas plaja arhi-plină.

De 2 ani, ovidiu pune afişe în bar de genul “după 18 august se întorc ai noştri” (cum e cazul celui de anul acesta) sau “abia aşetptăm x august” (perioada imediat următoare stufstockului). Mă întreb dacă are dreptate. Mă întreb dacă după stufstock, vama redevine ce a fost şi ce ar trebui să fie. Însă mă îndoiesc.. adunătura de persoane pe care am vazut-o eu în vamă zilele astea nu avea nimic de a face cu stufstock-ul, nu mai vorbesc de vama. Erau fetiţe colorate şi sclipicioase care dansau pe mese ca la bară şi nu cunoşteau o piesă din cele pe care urlau precum lupii la lună; erau burtoşi care ţineau să-şi arate mândreţea de butoi chiar şi cu maieul/tricoul pe ei (ridicat deasupra burdihanului, adică); erau “doamne” pe tocuri, cu cercei rotunzi cât mai mari şi mai ţipători în urechi, erau masculi feroce care măsurau toate fetele din zonă pregătiţi nu doar cu note, ci şi cu priviri “dulci” şi libidinoase, chiar cu o “vorbă bună” şi, de ce nu, şi cu un prezervativ în buzunar (dacă o fi şi ală).

Vămii i s-a dus buhul..că e libertină (din nou, libertatea prost înţeleasă..) în sensul de:

 • liber la beţie până pici din picioare sau până îţi dai afară şi mâncarea de acum 3 zile
 • liber la sex, în accepţinea că toată lumea o face cu toată lumea şi că plaja întreagă este un teren de orgii
 • şi altele: că poţi face orice, inclusiv să înjuri pe oricine, oricând, să sari la bătaie pe oricine, oricând..

Suntem un popor în care majoritatea este în continuu regres, un popor care nu ştie să se bucure de ce are fără să distrugă. Ăsta este şi cazul satului Vama Veche, devenit mai nou staţiune. vama respectă tiparul româniei: “frumoasă ţară, păcat că-i locuită!”…sau adaptat, “frumos sat, păcat că a fost descoperit…”U2 – \”Where the streets have no name\”

Advertisements
Comments
 1. armyofmice says:

  ne mutam la vadu sau la corbu? 😉
  nu cred ca mai supravietuiesc mult nici astea. ia citeste aici: http://vadu.satulmeu.info/

 2. Vama Veche nu mai e ce era odata…:(:(:(

 3. Sorina says:

  Intr-adevar, de vreo cativa ani, Vama Veche nu mai e ce era.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s