new year(s)

Posted: January 2, 2007 in mituri si legende...contemporane

ok, poate ar trebui sa incep cu “traditionalul” La multi ani! urmat de urarile tip: fericit, luminos, plin de bucurie,etc,etc,etc, bla,bla,bla….mai crede cineva urarile astea? 😕

de ce toti speram ca anul care vine va fi mai bun?..adica cum?..fiecare an vine cu o stampila mare pe frunte? gen “2005 – un an mai bun” sau “2007-an dezastruos”…de unde si pana unde urarea “sa ai un an bun”?!?!?…e ca si cum am merge la un magazin special, care se deschide numai in magica data de 31 decembrie si cumparam fiecare un an…(si mama! ce coada ar fi, daca asa ar sta lucrurile)…

(<< -un an va rog.

-pe care il doriti?

-hmmm…caut un an mai bun..pe care mi-l recomandati?(ochii deschisi plin de speranta catre vanzatoare, care nu pare deloc impresionata…ia cu clestele un an din cutie, il pune in punga de carton, lipeste o eticheta si i-l intinde fericitului proaspat detinator de an) )

….apoi iesim cu el in lume si asteptam sa-l boteze toata lumea cu adjective cat mai bune…iar masa de botez tre sa fie imbelsugata, ca, deh, odata pe an iti cumperi un an si speri sa se faca mare si bun…sarmale, friptura, piftie, vin si sampanie cel putin, torturi si prajituri plus o ciorba si aperitive si multe, multe altele…

alta intrebare? de unde si pana unde traditia cu intratul in noul an ghiftuit? adica da, se zice ca asa cum te gaseste prima zi a anului, asa o tii tot anul, dar de unde frica aceasta continua a romanilor de a ramane nemancati? :)) ca doar asta poti intelege din dorinta de a trece in noul an cu masa mai plina decat poate saraca duce.

1 ianuarie…Anul Nou…de ce acum? niciodata n-am priceput de ce, cine a stabilit cand incepe si se termina un an, n-a urmarit si el o logica de bun simt..sa ma justific pentru afirmatia “tare”. inca de la gradinita, daca nu chiar mai devreme, suntem invatati ca anul are 4 anotimpuri:

(<<-doamna, doamna, eu, eu…(o mana cu doua degete ridicate se agita undeva, in spatele clasei.

-Andreea…(toti intorc capetele curiosi, cu ochii mari catre fetita care se ridica
timid si care,simtind si apoi, vazand cele 20 de perechi de ochi atintiti asupra
ei, roseste si strange pumnii, agatand un colt din fusta.

-primavara….vara….toamna si iarna…(respira usurata, ca si cand ar fi scapat de o povara, priveste zambind in directia tablei si se aseaza.)

                                                                                                                                          …., iar fiecare anotimp are 3 luni. daca suntem invatati ca anotimpurile sunt (repet) primavara, vara, toamna si iarna, de ce anul incepe cu iarna si se termina cu iarna?? (asta e problema mea nr 1). Iar problema nr 2: daca un anotimp are 3 luni, de ce n-au putut pune inceputul unui an la inceputul unui anotimp? de ce l-au hotarat pe 1 ianuarie si de ce nu 1 decembrie, de exemplu? conta daca era cu o luna mai devreme? afecta cu ceva pe cineva?

si daca tot au vrut ei sa traseze “meridianul dintre ani” asa, sa taie bietul anotimp in 2, de ce tocmai iarna au gasit locul potrivit???cand e mai frig si mai urat afara, cand nu-ti vine nici sa scoti nasul afara sa vezi cum ninge, da’ sa iesi si sa petreci…

…probabil au stat si s-au gandit ca primavara si toamna sunt full cu munca pe camp s.a.m.d., iar vara lumea deja petrece, ca, deh, e cald, si nu se poate munci siiii…<<se acorda diploma de Cel mai anost anotimp iernii!!! (urale, aplauze, ovatii…) va asteptam sa va ridicati premiul…>>)..si premiul a constat intruna bucata sarbatoare a noului an (pusa aiurea in mijloc, poate doar ca sa nu faca bietul anotimp sa para atat de lung si anost…)

 

(cu speranta catre un an totusi ceva mai bun :P…)

 

                                                                              posted by …|me|…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s